Wat is het geheim van de Dallas Rangemaster treble booster?
De Dallas Rangemaster treble booster versterkt specifiek de hoge en midden tonen. Het effect biedt een versterking van meer dan 24dB voor de frequenties boven 1kHz. Bij de bastonen is de versterking ongeveer nul, en de versterking verdubbelt ongeveer per octaaf. Omdat dit voor het gehoor geen verdubbeling in geluidsterkte is geeft het de gitaar meer aanwezigheid in het midden en hoog gebied. Door in dit effect gebruik te maken van oude germanium transistoren wordt ook nog eens een kleine vervorming toegevoegd. Het is juist deze vervorming in combinatie met de hoge versterking van het midden en hoog dat de specifieke klank geeft van deze Dallas Rangemaster treble booster. De originele Dallas Rangemaster was zeer populair begin jaren 70. Brian May heeft o.a. met de originele treble booster zijn unieke klank gerealiseerd. In de door ons gebouwde uitvoering is op de achterwand een in- en outputs jacks, 9Vdc adapter aansluiting en volumeregelaar gemonteerd. Op de bovenzijde is de by-pass voetschakelaar gemonteerd.
Op de download pagina vind je een Engelstalige bouwbeschrijving van de originele Dallas Rangemaster
Bouw details Gitaar in Tune Treble Booster
Met onderdelen welke vrij standaard verkrijgbaar zijn kan je de Dallas Rangemaster treble booster ook zelf bouwen.
Het prototype van de Gitaar in Tune Dallas Rangemaster uitvoering
Op een experimenteel plaatje hout is het prototype opgebouwd en verder uitgewerkt.

Nadat het prototype van de Dallas Rangemaster naar tevredenheid functioneerde is de definitieve versie gebouwd.

Omdat we een transistor versterker wilde aansturen hebben we de volume potmeter anders in het circuit opgenomen.

Voor het aansturen van een buizenversterker kan beter het originele ontwerp aangehouden worden.

Het elektrische principeschema van een gemodificeerde Dallas Rangemaster
Afregelen van de Dallas Rangemaster
De weerstanden van 68K en 3,9K moeten per OC44 transistor experimenteel bepaald worden om de juiste instelling van de transistor te realiseren.

Sluit i.p.v. de weerstanden twee variabele potmeters aan en stel deze in op respectievelijk 68K en 3,9K. Sluit een verse batterij aan en meet met een voltmeter de collector spanning. Regel de weerstandswaarde van 68k zo af dat de spanning ligt tussen -6,8V en -7,1V.  Als de weerstand van 68K te veel teruggeregeld moet worden regel dan de weerstand van 3,9K bij.  Als de weerstand (< 27K / >82K) of (<2,7K / >5,1K) wordt probeer dan een andere transistor. Gebruik alleen de oude germanium OC44 transistor. Als de spanning correct is meet dan de weerstanden na met een ohmmeter en plaats vaste weerstanden.

Gebruik alleen metaalfilm weerstanden om ruis zoveel mogelijk te beperken. De treble booster introduceert altijd wat extra ruis door de grote versterking van de midden en hoge tonen.

De schakeling kan bijvoorbeeld op een soldeerstrip gemonteerd worden
Voorbeeld behuizing Treble Booster
De treble booster kan in allerlei behuizingen gemonteerd worden. Zorg dat je in ieder geval een metalen behuizing gebruikt zodat je een goede afscherming hebt tegen externe storingen.
Dallas Rangemaster Treble Booster
Met een Dallas Rangemaster treble booster versterk je de midden en hoge tonen tot 24dB of meer. Op de soundfile paginas kan je luisteren naar MP3ís met het geluid dat ik gerealiseerd heb. De opnamen zijn o.a. in combinatie met een VOX Tonelab SE pedaal en de door ons gebouwde Dallas Rangemaster treble booster. Het ontwerp van deze Dallas Rangemaster treble booster is gelijk aan het ontwerp welke Brian May begin jaren 70 gebruikte.
∑  To legal statement  ∑
Gitaar in Tune
Bezoek op afspraak
Waddinxveen,  Zuid Holland
Telefoon 06 - 230 26 772
» E-mail reacties

» Nieuws

» Contact
» Bouw Red Special

» Stratocaster ala May

» Washburn ala May
» Vox stijl Deacy amp

» Gitaar in Tune Deacy amp

» Treble booster
» Gitaar reparaties

» Versterker reparaties

» Gitaar modificaties
Website design / copyright © 2017 "Gitaar in Tune" 
Heb je vragen?
Gitaar in Tune staat ingeschreven in het Handelsregister met KvK-nummer 67167888


Stuur een e-mail  of bel gerust